dijous, 19 de febrer del 2009

Exemples vegetals.

Allà on visc, fa poc fa fer una ventada molt forta. Vents huracanats - van dir els homes del temps tan emfàtics com sempre amb els fenòmens que els donen joc.
Tal i com em va fer observar l'Anna, només van caure pins, cap alzina. Saps perquè ? - va preguntar entusiasta - No, perquè ? Perquè les arrels del pi tenen una mida entre un terç i un quart del tronc més la capçada, en canvi, les alzines tenen tanta arrel com tronc i capçada, el pi fa palanca amb el vent i es pot desarrelar més fàcilment. L'alzina aguanta.
.
El vegetal extrem amb aquesta qüestió és el bambú xinés. Creix d'una forma particular. En un primer moment surt la planta, s'aixeca un pam de terra i així queda durant uns cinc anys. Després, passat aquest temps, en mesos, s'eleva una colla de metres, més de deu. Que ha estat fent la planta, durant tants anys ? No podia anar creixent a poc a poc ? No podia, no tenia arrels prou profundes, mentre aparentment no feia res, realment creixia cap avall i creava les condicions per créixer molt i ràpid.
.
No es que hagi decidit canviar el tema del bloc i ara sigui la jardineria. No. Abans de tirar endavant un projecte personal, una empresa, una millora o un canvi necessari cal fer arrels, es a dir, preparar-lo. Saber que hi ha accions poc visibles i poc vistoses que poden demanar paciència però son imprescindibles per fer-ho possible, son fer arrels. Si es pot triar, millor tenir bones arrels, veritat ? En PNL, elaborar missió, visió i valors, una estructura d'objectius, es un bon equivalent a fer arrels. Aquesta és una causa comú per la que projectes o somnis, no arrenquen o no es consoliden. Com més gran és el projecte o intenció més arrels necessita. Això és particularment important en els projectes col·lectius perquè es imprescindible trenar forces.
Tan mal és la indecisió com la pressa.
Si vols veure el bambú xinés : http://www.andenivalencia.org/5interes/eventos/06_05_21_botanico/jardin_botanico_10.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada