divendres, 13 de febrer del 2009

Muhammad Yunus.

De fa temps que admiro Muhammad Yunus, l'home que va inventar els microcredits. Hi hauria molt a dir sobre els seus mèrits i realitzacions. Però, potser, allò més remarcable és el que Yunus va saber veure al principi del seu treball al seu país; Bangladesh, un dels més pobres del món. Allà on tothom només veia gent pobre incapacitada per quasi tot, i sobretot per deixar de ser-ho, ell va veure gent que lluitava per tirar endavant, va veure gent digne i capaç de construir la seva vida des de la dignitat, sobretot les dones, i els va deixar diners, amb la confiança que els tornarien. Avui les dades del Grameen Bank que ell va crear per aquest propòsit, fan impressió. Més detalls a http://www.eumed.net/cursecon/economistas/yunus.htm.
És un exemple diàfan de la força de les creences – una creença és allò que acceptem com a cert, en l'interior de cadascú, abans del seu valor objectiu, científic o social. Actuem segons allò que creiem i Yunus va saber creure amb molta intel·ligència i humanitat.
Ell mateix diu “ Grameen me ha enseñado dos cosas: primero, nuestra base de conocimientos sobre las personas y cómo actúan todavía es inadecuada; segundo, cada persona es muy importante. Cada persona tiene gran potencial. Ella sola puede influir en las vidas de otros en comunidades, y naciones - dentro y más allá de su propio tiempo. Cada uno de nosotros tenemos en nuestro interior mucho más de lo que hemos tenido oportunidad de explorar hasta ahora. A menos que creemos un ambiente favorable para descubrir los límites de nuestro potencial, nunca sabremos lo que tenemos dentro. Grameen me ha dado fe, una fe inquebrantable en la creatividad de los seres humanos.”
Això és liderar.

1 comentari: